Испечати

Домашни колбаси со праз

Домашни колбаси со праз

Состојки

  • 5 кг мелено мешано свинско месо (врат, плешка)
  • 2 кг ситно сечкан пафлак
  • 1 кг крупно мелена сланина
  • 2 кг мелено телешко месо
  • 4 големи парчиња праз
  • 250 гр сол
  • 30 гр бибер
  • 6 лажици буковска пипер
  • свински црева по потреба

Подготовка

Најпрво убаво измешајте го, измесете го само месото. Потоа додајте ги зачините и пак убаво измесете, да се спојат зачините и месото.
Оставете ја смесата на ладно преку ноќта.
Другиот ден полнете ги цревата.
Оставете ги неколку дена на ладно место, обесени, да се сушат. Секако, можете и да ги исчадите малку доколку ги сакате такви.