Видео рецепт: Свинско филе на кинески начин
Состојки
- парче свинско филе
- За ПРЕЛИВ ќе ви треба:
- 2 лажици соја сос
- 2 лажици бело вино
- 1 лажичка сусамово масло
- 2 лажички густин
- Дополнително ќе ви треба:
- 200 гр. шитаке печурки
- парче свеж ѓумбир
- 3 млади кромидчиња
- 2 чешниња лукче
- малку зелка
- зелена пиперка
- 30 мл. сончогледово или палмино масло
- 2 лажици соја сос
- 1 лажица сусамово масло
- сок од половина лимон
- по желба чили
Фичо ќе подготви рецепт од северозападна Кина, свинско месо со зеленчук и сос.
Подготовка
Чекор 1: Свинското филе исецкајте го на парчиња. Прелејте го со состојките за преливот и оставете го во ладилник еден час.
Чекор 2: Печурките исецкајте ги, додадете го изренданиот ѓумбир, исецканите млади кромидчиња и лукчето. Тргнете ги на страна да отстојат.
Чекор 3: Исецкајте ја зелката со големина од прилика 1см х 1см. Зелената пиперка исецкајте ја на парчиња со приближна или иста големина. Оставете ги да отстојат со зелката.
Чекор 4: Во Вок тавата ставете го маслото. Пропржете го месото, извадете го и додадете го исецканиот зеленчук. Додадете го соја сосот и сусамовото масло. Кога зеленчукот ќе почне да добива сјај, додадете го месото, сокот од лимон, сол и бибер.
Чекор 5: Сервирајте врз исецкана кинеска зелка!
СОВЕТ: Доколку сакате луто, додадете чили.