Испечати

Свински шницли со свежи шампињони

Свински шницли со свежи шампињони

Состојки

  • 8 средни свински шницли
  • по потреба сол, бибер и мешан сув зачин
  • по потреба брашно за валкање на шницлите
  • 4-5 лажици масло
  • 1 лажица путер
  • За прилогот
  • 500 - 600 гр свежи шампињони
  • 1 големо чешне лук
  • 2-3 гранчиња магдонос
  • 1 чаша од 250 мл вода + 1 лажица брашно
  • За оризот
  • 1 чаша од 150 мл ориз
  • 4-5 лажици масло
  • 1/4 мала главица кромид
  • 3,5 чаши (од 150 мл) вода
  • по вкус сол, бибер и мешан сув зачин

Подготовка

Да ви предложам еден едноставен и многу вкусен ручек.

Подготовка на месото.
Шницлите по малку зачинете ги со солта, биберот и мешаниот сув зачин.
Шампињоните исчистени и измиени исечете ги на тенки ливчиња и оставете ги на страна.
Во тава ставете ги маслото и путерот да се загреат. Шницлите извалкајте ги во брашното и ставете ги да се пржат на среден оган од двете страни.
Кога сите се испржени оставете ги на страна.
Во тавата додајте ги шампињоните, лукчето и магдоносот исецкани и водата. Додајте и сол, зашин, бибер по вкус.
Оставете ги да се динстаат додека пола од водата испари. Потоа додајте 1 рамна лажица брашно и измешајте. Додајте ги и шницлите и оставете ги да поварат 3-4 минути колку да се спојат вкусовите и во меѓувреме 2-3 пати превртете ги.
Со додавањето на брашното сосот ќе се згусти и ако е потребно додајте уште малку вода за да биде сочен.
Послужете ги топли заедно со сварениот ориз.

Подготовка на оризот.
Во тава со масло пропржете го ситно исецканиот кромид и оризот. Додајте ја водата и зачините по вкус. Оставете го да се вари додека течноста испари и оризот омекни.