Испечати

Свинско печење со вргањ и бело вино

Свинско печење со вргањ и бело вино

Состојки

  • 1 кг свинско месо
  • 4 главици кромид
  • 400 гр печурки вргањ
  • 150 мл бело вино
  • 100 мл масло за јадење
  • по вкус јадра сол
  • 2 лажици мешан зачин
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица сушен магдонос
  • 1/2 лажиче мелен црн бибер
  • 1 лажиче кари
  • 100 мл вода

Подготовка

1. Кромидот се сече ситно и се пропржува на масло за јадење
2. Месото се сече на покрупни коцки и се додава во омекнатиот кромид
3. Печурките се сечкаат и се додаваат во месото и се продолжува со пржење
4. Се додава сенфот и сите останати зачини, целото вино и водата и се остава месото да се динста со повремено мешање, (бидејќи залепува на дното од вргањот)
5. Откако ќе дојде при крај течноста, се става во земјен сад да се пече кратко