Свинско печење со вргањ и бело вино
Состојки
- 1 кг свинско месо
- 4 главици кромид
- 400 гр печурки вргањ
- 150 мл бело вино
- 100 мл масло за јадење
- по вкус јадра сол
- 2 лажици мешан зачин
- 1 лажица сенф
- 1 лажица сушен магдонос
- 1/2 лажиче мелен црн бибер
- 1 лажиче кари
- 100 мл вода
Подготовка
1. Кромидот се сече ситно и се пропржува на масло за јадење
2. Месото се сече на покрупни коцки и се додава во омекнатиот кромид
3. Печурките се сечкаат и се додаваат во месото и се продолжува со пржење
4. Се додава сенфот и сите останати зачини, целото вино и водата и се остава месото да се динста со повремено мешање, (бидејќи залепува на дното од вргањот)
5. Откако ќе дојде при крај течноста, се става во земјен сад да се пече кратко