Испечати

Скопска манџа (зимница)

Скопска манџа (зимница)

Состојки

  • 10 кг црвени ајварски пиперки Капија
  • 1 литар масло за јадење
  • 250 мл вински оцет
  • 250 гр шеќер
  • по вкус јадра сол
  • 300 гр лути пиперки

Подготовка

1. Пиперките се печат, се лупат и се сечкаат на коцки или се кинат на парченца помали (правев една доза со лути пиперки и една доза без нив)
2. Се ставаат пиперките заедно со сите останати состојки во тава да се пржат
3. Откако ќе зоврие смесата, се пржи 45 минути и веднаш се собира во топли тегли
 Од оваа доза излегуваат 6 тегли (од 630гр)
 Рецептов оваа година прв пат го направив, но дефинитивно го менувам и за ајвар и за малиџано и за лутица... НАЈДОБАР !!!