Супа од свинска глава
Состојки
- 1/2 свинска глава
- 1/2 страк праз
- 2 моркови
- 1 корен пашканат
- 1 корен целер
- 7-8 зрна бибер
- 2 ловорови листа
- сол, зачин, вода
- 1 рака фиде
- магдонос и оцет
Подготовка
Прво свинската глава се мие и се остаава во тенџере со вода да одстои 2 часа.
Се фрла водата.
Се налива чиста вода, се додава сол, зрна бибер и целиот зеленчук.
Се става на тивко да се вари 2 часа, а по потреба се одпенува.
Сварената глава се чисти, се вади само месото, јазикот, мозокот.
Течноста се процедува и по потреба се налива уште вода.
Се зачинува се додава месото, се сецкаат сварениот морков, целер, пашканат.
Се додава фидето и вари уште некоја минута.
На крај се додава оцет и магдонос.
По желба во оцетот се става и толчен лук.
До колу е многу мрсна со лажица се отстранува маснотијата која плива најгоре во тенџерето.