Испечати

Домашни пастрмајлии

Домашни пастрмајлии

Состојки

  • Тесто
  • 1 кг. брашно
  • 1 голема лажица сол
  • 1 коцка квасец
  • 1 филџан масло
  • 2 мали лажици шеќер
  • По потреба вода
  • Фил
  • 800 гр. свинско месо
  • 100 гр. свинска маст

Подготовка

Фил

1. Месото се сечи на мали коцки, се става во длабок сад и му се додава солта и вода за да се обари (подвари).
2. Месото се става да се исцеди.
3. Во сад се става месото, свинската маст и зачините, убаво се измешуваат состојките и се остава да се стојат најмалку 3 часа.

Тесто

1. Се замесува средно меко тесто.
2. Од тестото се формираат пастрмајлиите.
3. На приготвените пастрмајлии се става филот рамномерно распореден и веднаш се ставаат да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.

Забелешка
Тестото не треба да кисне.