Испечати

Печени кременадли со чаден колбас

Печени кременадли со чаден колбас

Состојки

  • 1.5 кг свински кременадли
  • 1 главица зелка
  • 2 страка праз
  • 3 главици кромид
  • 1 домат
  • 1 подебел чаден колбас ( 200г )
  • 2 гранчиња сува мајчина душичка
  • 1 главица лук
  • 50 г путер
  • по потреба масло
  • по вкус сол и црн мелен пипер

Подготовка

1. Во средината на кременадлите со нож правиме засеци и ги ставаме исечените парчиња од колбасот, потоа ги посолуваме и ги наросуваме со црн пипер од двете страни.
2. Кременадлите ги ставаме во тава попрскана со масло и преливаме со 500 мл врела вода и ги печеме 40 минути на 180 степени.
3. Ситно сецкаме 1.5 главица кромид и ја пржиме заедно со путерот. Зелката ја сецкаме на кришки и ја додаваме кон кромидот. Посолуваме, ги додаваме мајчината душичка и малку врела вода . Тавата покриваме со капак и динстаме 20-30 минути.
4. Преостанатиот кромид, празот, доматот и лукот ги сецкаме. Ја вадиме тавата од рерната и го додаваме исецканиот зеленчук и пак враќаме во рерната и печеме уште 40 минути.
5. На чинија за сервирање ја ставаме динстаната зелка со кромид , а врз неа го нанесуваме зеленчукот од тавата и кременадлите.

Во текот на печење подобро месото да се полева со сосот, така ќе биде покревко и повкусно.
При печењето парчињата од колбасот може да се покријат со фолија за да не се изгорат.