Рум штангли со компир
Состојки
- 400 гр компири
- 400гр бисквити мелени
- 250гр чоколадо
- 200гр маргарин
- 250гр шеќер во прав
- 1 лажица какао
- 2 лажици рум (или 1 лажица рум екстракт)
- 1 лажица масло
Подготовка
Компирите се варат и се пасираат. Во топлите компири се додава 150 гр чоколадо и 150 гр маргарин, за да се стопат.
Се додаваат мелените бисквити, шеќерот во прав, какаото и румот и се замесува.
Се формира колачот во правоаголна форма и се сечат штанглите. Мене ми излегоа 45. Може да се формираат и во правоаголни калапи.
Од преостанатиот маргарин и чоколадо, се прави глазура.
Одозгора се прелеваат со глазура.