Бадникова погача со круна (посно)
Состојки
- 30ГР свеж кавасец
- 300мл млака вода
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 3 лажици масло
- 550-600гр брашно
- 1 извриена и замотана во фолија паричка
Подготовка
Нека е за многу години денешниот ден.
Еве каква е мојата бадникова посна погача со паричка.
Во млаката вода се ставаат квасецот и шеќерот со малку брашно.
Нека се активира, па се додаваат маслото и солта.
Постепено и од брашното.
Се замесува тесто понамеко.
Се покрива и се остава да се дуплира.
Повторно се размесува и нека кисни уште 30 минути.
Потоа се истура на маса, се сечи еден мал дел, за круната.
Се сучи кора, се сечат ленти и се поставуваат на округли тајнир покриен со фолија и намастен со малку масло.Се декорира по желба.
Се става да се печи на 200 степени околу 12 минути.
Од останатото тесто се прави една поголема топка, се расплескува со дланка и врз неа се редат украси од тесто( од остатокот на тесто)
кисни 20 минути и се печи на 200 степени околу 30 минути.