Испечати

Чоколадна пита со инстант кафе

Чоколадна пита со инстант кафе

Состојки

  • Бисквит тесто
  • 300 гр брашно
  • 200гр путер
  • 100гр шеќер во прав
  • 1 јајце
  • 1/2 лажичка шеќер
  • Чоко-кафе фил
  • 250мл слатка павлака
  • 250гр темно чоколадо
  • 1 лажица инстант кафе

Подготовка

Бисквит тестото се замесува и се става во фрижидер, да одстои половина час.

Слатката павлака се затоплува на 80 степени и се додава чоколадото со постојано мешање. Се трга од оган и се мати постојано со маталка додека не се добие хомогена смеса. Во него се додава 1 лажица инстант кафе, предходно растопено со малку вода и се меша. Филот се остава да се олади, прекриен со фолија.

Оладеното бисквит тесто се филува со чоко-кафе филот и врз него се додаваат потпечени јатки (јас користев ореви).