Чоколадна пита со инстант кафе
Состојки
- Бисквит тесто
- 300 гр брашно
- 200гр путер
- 100гр шеќер во прав
- 1 јајце
- 1/2 лажичка шеќер
- Чоко-кафе фил
- 250мл слатка павлака
- 250гр темно чоколадо
- 1 лажица инстант кафе
Подготовка
Бисквит тестото се замесува и се става во фрижидер, да одстои половина час.
Слатката павлака се затоплува на 80 степени и се додава чоколадото со постојано мешање. Се трга од оган и се мати постојано со маталка додека не се добие хомогена смеса. Во него се додава 1 лажица инстант кафе, предходно растопено со малку вода и се меша. Филот се остава да се олади, прекриен со фолија.
Оладеното бисквит тесто се филува со чоко-кафе филот и врз него се додаваат потпечени јатки (јас користев ореви).