Свински кременадли чадени на бука
Состојки
- 1.5 кг свински кременадли
- по потреба пилевина од бука
- Маринада
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица соја сос
- 1 лажица мед
- 1 лажичка оригано
- 1 лажичка морска сол
- 1 лажичка лут буковец
- прстофат мелен бибер
Подготовка
1. Сите состојки за маринадата се мешаат и со нив се премачкуваат кременадлите.
2. Тавата се обложува со фолија и се става пилевина од бука, а врз тавата се става решетка за печење.
3. Врз решетката се става претходно маринираното месо.
4. Се заедно се покрива со неколку слоеви фолија и тавата се става на оган. Постапката на чадење на местото започнува по неколку минути.
5. Свинските кременадли се оставаат да се чадат 50-65 минути (во зависност од количината и дебелината на парчињата).
* Ние месото го чадиме во двор или во постудените денови на тераса бидејќи има многу чад и силен мирис.