Меки ванила коцки
Состојки
- За кора
- 3 јајца
- 100 гр шеќер
- 4 лажици брашно
- 150 мл масло
- 40 гр кокос
- 50 гр мелени ореви
- 0.5 пакетче пециво
- За шербет
- 150 гр шеќер
- 400 мл вода
- 1 пакетче ванилин шеќер
- За крем
- 800 мл млеко
- 130 гр шеќер
- 2 кесички пудинг од ванила
- 100 гр путер
Подготовка
1. Кора. Јајцата и 100 г шеќер ги матиме со миксер додека не се растопи шеќерот. Ги додаваме брашното, пецивото, оревите, кокосот, маслото и промешуваме ја смесата. Ја нанесуваме во тава бр 32 обложена со хартија и ја печеме 30 минути на 180 степени. Готовата кора треба да се излади, се вади од тавата, ја отстрануваме хартијата и го враќаме во тавата.
2. Шербет. Водата, шеќерот и ванилинот ги вариме 5 минути. Со подизладениот шербет ја преливаме кората. Оставаме да ја впие шербетот и да се излади.
3. Крем. Шеќерот и 400 мл млеко ги зовриваме , а пудингот го додаваме во сад со преостанатото млеко и мешаме со жица. Потоа го додаваме во зовриеното млеко и па мешаме со жицата. Откако пудингот ќе ја добие потребната густина го тргаме на страна. Во подизладениот пудинг го додаваме путерот и мешаме додека не се растопи.
4. Топлиот крем го нанесуваме на изладениот колач и ја ставаме тавата во фрижидер. Изладениот колач го сечеме на коцки.
Забелешка. - Меките ванила коцки ги правив ви округла тава бр 32, но правилно да биде зготвено во правоаголна тава бр 32. )