Празнични ѓумбир колачиња
Состојки
- 125гр путер
- 1 јајце
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка ѓумбир во прав
- 1 лажичка цимет
- 1 лажица гликозен сируп или мед
- 100гр кафеав шекер(или обичен)
- околу 350гр брашно(може и 250гр брашно и 50гр густин)
- плус
- црвена,црна,жолта прехрамбена боја и кокос
- за ројал ајсинг
- 1 белка
- околу 200гр шеќер во прав
- неколку капки сок од лимон
Подготовка
Празнични колачиња радости за дечиња. Минатата година ги правев за прв пат, но во форма на ирвасот Рудолф, а оваа година стомачиња на Дедо Мраз.
Се мати јајцето со шеќерот, се додава маргаринот и на крај сувите сосотојки. Се меси мазно тесто, се остава да отсои 30 тина минути. Се вадат форми со калапчиња и се печат во загреана рерна на 180 степени 5-7минути. Откако ќе оладат се украсуваат со ројал ајсинг (се мати белката со шеќерот во прав и сокот од лимон, додавате шеќер додека не ја добиете посакуваната густина)