Испечати

Новогодишна лисната погача - елка

Новогодишна лисната погача - елка

Состојки

  • 1 квасец
  • 300 мл. млако млеко
  • 1 + 2 лажички шеќер
  • 800 гр. брашно
  • 3 јајца
  • 5 лажици масло
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка оцет
  • 200 гр. маргарин
  • декорација
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажички сол
  • 10тина шери домати
  • 1 опаковка зденка со пиперки
  • малку сирење

Подготовка

1. Во филџанче ставете го квасецот да стаса во малку млеко, 1 лажичка шеќер и 1 лажица брашно.
2. Замесете меко тесто со 2 јајца и 1 белка, шеќерот, солта, брашното, маслото и оцетот. Потоа додадете го квасецот и постепено додавајте го останатото млеко. Оставете го тестото половна час да стаса.
3. Поделете го тестото на 4 еднакви делови. Едно топче расукајте го во форма на триаголник, намачкајте го со маргарин. Тоа повторето го и со наредните топчиња, само на последното не нанасувајте маргарин. Расечете ги краевите и направете витки.
4. Оставете го повторно тестото да одмори, потоа намачкајте го со претходно измешана жолчка со 2 лажици топла вода. Ставете ја погачата да се пече на 200 степени.
5. Неколку минути пред крај, направете смеса од брашното, солта и малку вода и попрскајте го тестото. Шери доматите пресечете ги на половинки и ставете ги одозгора.

Штета што не успеав да направам повеќе фотографии од припремата.
Пријатен апетит. =)