Испечати

Празничен розен колач

Празничен розен колач

Состојки

  • 1 паковање готови розен кори
  • црн фил
  • 500мл млеко
  • 2 пудинзи со вкус на чоколадо
  • 4 лажици шеќер
  • 150гр мелен потпечен лешник
  • 100гр црно чоколадо(70% какао маса)
  • 100гр путер
  • жолт фил
  • 500мл млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 2 пудинзи со вкус на ванила
  • 30гр млеко во прав
  • 100гр бело чоколадо
  • 100гр лимон крем
  • глазура
  • 100гр црно чоколадо(70% какао маса)
  • 40гр путер

Подготовка

Прво се вари темниот фил.
Во тенџере на оган се ставаат млекото, шеќерот, растворениот пудинг и се вари до згуснување.
Додека е топло се додава чоколадото и путерот. Се додавата лешниците и убаво се промешува.
За светлиот фил постапката е иста.
Во касерола се ставаат шеќерот, млекото и пудинзите и се вари до згуснување.
Над пареа се топи белото чоколадо заедно со млекото во прав и се додава кај сварениот крем.
На крај се додава лимон кремот.
Рецептот е објавен тука.
Одма со топлите филови се реди тортата.
Се става еден лист розен кора, црн фил, кора, жолт фил, лист розен, црн фил.....се додека не се истрошат состојките.
Се покрива со тежок предмет да одстои 2 часа.
Потоа се прелева со глазура и се сече на парчиња.

Со оваа торта на сите членки, посетители на оваа страна , тимот на МР им ги честитам Новогодишните празници.