Испечати

Тартуфи со Моцарт чоколаден ликер

Тартуфи со Моцарт чоколаден ликер

Состојки

  • 1 белка
  • 125гр путер
  • 80гр шеќер
  • 100гр црно чоколадо(70% какао маса)
  • 120гр мелени потпечени лешници
  • 130гр мелени бисквити
  • 4лажици чоколаден ликер
  • 100гр мелен лешник за валкање

Подготовка

Неееее, не станува збор за печурки.Туку.... Добив на подарок од Виена прекрасен чоколаден ликер. Не можев да му одолеам, а да не го ставам и во колачи.
Излегоа совршени тартуфи, слатки. Прво во сад над пареа се растопуваат путерот, шеќерот и чоколадото. Нека се подизлади, па се додава чоколадниот ликер.
Се промешува. Во друг сад се мати една белка, постепено се додава претходната смеса.
Сега се соединуваат лешниците и бисквитите и се додаваат во садот со белка. Убаво со рака се изработува и нека одстои 15 минути. Се формираат тартуфи и се валкаат во печен , мелен лешник