Испечати

Свински ребра и пржен пашканат

Свински ребра и пржен пашканат

Состојки

  • 1 кг свински ребра
  • 6-7 чешниња лук
  • 150 мл бело вино
  • 350 мл телешки бујон
  • 1 пашканат
  • Маринада
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажица соја сос
  • 1 лажица оцет балсамико
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица мед
  • 1 лажичка лут буковец
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка морска сол
  • 3 гранчиња свеж рузмарин
  • 50 гр рендан ѓумбир

Подготовка

1. Сите состојки потребни за маринадата се мешаат и со нив се премачкуваат свинските ребра.
2. Во поголема тава (во која подоцна ќе се печат ребрата) се става маслиново масло, 6-7 чешниња лук и парчиња свеж ѓумбир и се пропржуваат за да пуштат вкусови.
3. Во истата тава се ставаат ребрата и се пропржуваат кратко од сите страни, а потоа во тавата се додаваат 150 мл бело вино и 350 мл телешки бујон.
4. Ребрата се печат 1 час на температура од 220-240 степени. За време на печењето се превртуваат од двете страни за да добијат подеднакво убава боја.

* Овој пат помфритот го заменив со пашканат којшто одлично се вклопи со свинските ребра.
Пашканатот се сече на тенки парчиња, се зачинува по желба и се пржи во претходно загреано масло.