Испечати

Чоко-сникерс баклава

Чоко-сникерс баклава

Состојки

  • 500 гр кори за баклава
  • 300 гр потпечени кикиритки
  • 50 гр потпечен сусам
  • 50 гр мелени бисквити
  • 100 гр бело чоколадо (крупно рендано)
  • 100 мл масло за јадење
  • 4 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 150 гр растопен маргарин(за полевање на корите)
  • За шербет
  • 800 мл вода
  • 800 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 1/2 лимон сечен на кругови

Подготовка

1. Бисквитите, кикиритките, сусамот, шеќерот, ванилата и ренданото чоколадо се промешуваат заедно
2. Секоја кора се попрскува со по 1 лажица масло за јадење и на едната страна се става од филот и се виткаат танки ролатчиња
3. Откако ќе се наредат во тава (попрскана со малку масло за јадење), се полеваат ролатчињата со растопениот маргарин и се ставаат да се печат околу 20 мин на т од 180 С
4. Шербетот - се варат шеќерот и водата, да провријат и со ова се полева баклавата.
5. Се редат кругови лимон пред полевањето со шербетот