Сучена пита со сирење и топена маст
Состојки
- 600гр. брашно
- 250-300мл. вода
- 1/2 филџан масло
- 1 лажичка шеќер
- 1/2 лажичка сол
- 20гр. свеж квасец
- 400гр. сирење или урда
- растопена свинска маст за попрскување на корите
- 300мл. кисела вода
Подготовка
1. Замесете тесто од наведените состојки и поделете го на 8-9 топчиња кои ќе ги покриете со крпа. Оставете ги да подстасаат додека го дробите и спремате сирењето.
2. Ставете брашно на работната маса(посолете)и земете ја првата топка. Со сукалката почните да ја сукате кога ќе почне да ви се лепи обавезно посолете брашно и продолжете да сукате колку шо можете потенко.
3. Секоја кора попрскајте ја со растопена маст нанесете дробено сирење и редете ги корите сукани една врз друга повторувајќи ја постапката со сите преостанати кори.
4. На крај со ноже исечете ја питата и печете на 200степени половина час.
Десет минути пред крајот сипете ја киселата вода и повторно вратете ја питата во рерна да се допече.
Добар апетит!