Пита од готови кори со праз и кајмак
Состојки
- 500 гр свежи кори за пита
- 500 гр праз
- 200 гр сирење
- 100 гр кајмак
- 1 чаша масло
- 1 чаша газирана вода
- 1/2 прашок за печиво
Подготовка
1. Во тенџере на оган се пропржува ситно исечениот праз, ренданото сирење и кајмакот. Откако филот ќе се соедини се трга од оган.
2. Во друг сад се мешаат 1 чаша масло, 1 чаша газирана вода и 1/2 прашок за печиво со што се премачкува секоја кора.
3. Се ставаат 2 кори (премачкани со погоре споменатата мешавина) една врз друга, а врз нив се става од филот со праз и се виткаат во ролни.
Постапката се повторува додека не се потрошат сите кори.
4. Плехот се обложува со хартија за печење која се премачкува со масло. Се пече 20 минути на температура од 180 степени.