Испечати

Видео рецепт: Турски ќебап

Видео рецепт: Турски ќебап

Состојки

  • За ЌЕБАПИТЕ ќе ви треба:
  • 1 кг. говедско месо
  • 1 јајце
  • 1 главица кромид
  • 1/2 лажиче буковец
  • сол и бибер
  • 50 - 60 гр. лебни трошки (по потреба)
  • За ТАВАТА ќе ви треба:
  • 500 гр. кромид
  • 1 шолја ориз (150 мл.)
  • 100 гр. морков
  • 1 лажица буковец
  • 1/2 лажичка оригано
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 1 ловоров лист
  • сол и бибер

Фичо, заедно со неговата гостинка Валентина, готвач член на нашата веб-страница, ќе подготват еден од нејзините најпопуларни рецепти, Турски ќебап.

Подготовка

Чекор 1: Во говедското месо додадете го јајцето. Кромидот измелете го во Нутрибулет и додајте го во месото. Додадете ги лебните трошки и зачините и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Оставете го 15 минути да се спои смесата.

Чекор 2: Кромидот ситно исецкајте го. Морковот изрендајте го. Ставете ги заедно во тавче да се пропржат додека да добијат стаклест изглед.

Додајте ги зачините и оризот. Оризот оставете го да се пропржи. На крај ставете 3 шолји вода.

Чекор 3: Затворете ја тавата со фолија и печете во рерна на 200 степени 25 минути, или додека да се свари оризот.

Чекор 4: Сервирајте!

СОВЕТ: Зачините може да ги смените по желба. Може да додадете и една рака сечкан магдонос во тавата.