Испечати

Свинска Поркета

Свинска Поркета

Состојки

  • 1.5 кг. свинска плешка
  • 1 кг. кромид
  • 500 гр моркови
  • 5-6 чешниња лук
  • 300 мл. бело вино

Подготовка

1. Парчето месо се засекува (но не целосно) за да се добие едно големо потенко парче.

2. Се премачкува со маслиново масло и со крупна сол од двете страни. Од надворешната страна се зачинува со мелен бибер, рузмарин, црвен пипер, а во внатрешната страна се распоредуваат ситно сецканото чили, свежиот магдонос, ситно сецканиот лук и два цели моркови и се превиткува во ролат кој се зацврстува со готварски конец.

3. Така добиениот ролат се пропржува по малку од сите страни додека добие убава боја, а потоа се трга настрана.

4. Во тавата за печење се ставаат кругови кромид, парчиња морков и бело вино (кои служат како подлога) а врз нив се става свинскиот ролат.

5. Се пече 2 часа и 30 минути на 180 степени.

Наздравје!