Топло чоколадо со цимет и коњак
Состојки
- 150 гр чоколадо ( 70 % какао )
- 250 мл слатка павлака
- 1 парче цимет
- 1 мала лута пиперка
- 2 лажици шеќер
- 20 мл коњак
Подготовка
1. Чоколадото се ренда.
2. Слатката павлака, цимет и исчистена лута пиперка се ставаат во тенџере и на тивок оган се затоплуваат.
3. Потоа оганот се намалува на минимум и се додава чоколадото и постепено меша со жица додека не се растопи чоколадото и се трга на страна.
4. Од тенџерето се вадат парче цимет и лутата пиперка. Потоа се додаваат шеќер и коњак.
Доколку не сакате вкусот на топлото чоколадо да биде многу благ, тогаш препорачувам само една лажица шеќер.