Испечати

Проја крофни (рецепт за апарат за крофни)

Проја крофни (рецепт за апарат за крофни)

Состојки

  • 2 јајца
  • 120мл масло или 3 големи лажици маст
  • 2 шољи (од 250мл) јогурт или кисела вода
  • 1 шоља бело брашно
  • 1 шоља пченкарно брашно
  • 1 пакување (10 гр) прашак за пециво
  • Дополнително (по желба)
  • 50 грама потпечен сусам
  • сол и бибер, провансалска мешавина

Подготовка

Брзо, лесно, сочно, вкусно :)

Изматете ги јајцата со маслото. Додадете го јогуртот, а потоа и брашното и пецивото. Матете додека смесата да стане еднолична. Треба да добиете густа смеса.
Доколку сакате додадете потпечен сусам, сол, бибер, провансалска мешавина и изматете да се изедначи.

Загрејте го апаратчето за крофни, полнете ги калапчињата до врвот, затворете го апаратчето и печете 5-6 минути.

Крофничките се помеки кога се топли. Убави се и сочни.

За да си го олесните сипањето на смесата во апратчето користете шприц за слатки или кесе за замрзнување на кое ќе му го одсечете врвот. Полнете го кесето со смесата и истиснувајте во калапчињата преку исечениот дел.