Пикантна манџа (посно)
Состојки
- 1-2 моркова
- 3-4 лукчиња
- 2 стебленца од целер
- неколку листа целер
- 1 лажица брашно
- 1 лажичка куркума
- 1 лажица кари зачин
- 4-5 средни компири
- 1 мала конзерва грашок
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица буковец
- магдонос по вкус и количина по желба
Подготовка
Вкусна пикантна манџа која ќе ве стопли и засити во овие посни денови.
Подготовка
Морковот го сечкаме на кругови. Лукчињата, стебленцата, а може и листови целер на ситно и ги ставаме на масло да се запржат. Додаваме брашно, куркума и кари зачин, кратко да се упржат, па ги додаваме компирите исечкани на коцки. Налеваме 1,5 литар вода и оставаме на тивок оган да врие. При крај на вриењето кога веќе компирите ни се скоро варени го ставаме грашокот и зачините, а сосема на крај сечканиот магдонос.