Испечати

Чорба од зеленчук и хељдина тестенина

Чорба од зеленчук и хељдина тестенина

Состојки

  • 1-2лажици масло
  • 1 главица сецкан кромид- црвен
  • 3 моркови
  • 250гр карфиол
  • 1 помал корен целер
  • листови целер
  • 2 литри вода
  • сол, бибер, зачин
  • 1 рака тестенини за супа од хељда
  • за зачинување
  • 1 јајце
  • 100мл јогурт
  • сок од половина лимон

Подготовка

Здрава, богата чорба, добредојдена во студени денови. Пробајте.

На загреано масло се става ситно сецканата главица кромид кратко да се запржи.
Потоа се додава останатиот измиен и исецкан зеленчук 1-2 минути и тој да се запржи.
Се додава сол, бибер, зачин и се налива вода.
Се остава на тивко да крчка 10-15 минути или онолку време колку што е потребно да се свари зеленчукот.
Пред крај се додаваат хељдините тестенини и вари уште 3-4 минути.
Се трга од оган и малку нека се подизлади.
На страна се мати едено јајце, се додаваат сокот од лимон и јогуртот.
Во танок млаз се додава еден кутлач во оваа смеса и постепено ова се додава во сварената супа