Мусака
Состојки
- 1 кг компири
- 1/2 кг мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 чаша доматен сос
- 1 чаша млеко
- 1 чаша вода
- 2 јајца
Подготовка
Ситно исечканиот кромид ставете го да се запржи, додајте го месото, нека се запржи и тоа, зачинете го и додајте му го сосот од домати.
Компирите исечете ги на тенки ливчиња и ставете во тава намачкана со масло еден ред, па одозгора ставете го месото, па уште еден ред компири.
Прелијте ги со јајцата кои сте ги изматиле заедно со млекото и водата.
Ставете ја тавата во загреана рерна, а одозгора покријте ја со фолија или капак. Пред крајот извадете ја фолијата и оставете ја да се допече, да добие коричка.