Испечати

Пилешка каша

Пилешка каша

Состојки

  • 2-4 батак со карабатак
  • 3-4 лукчиња
  • 2 главици кромид
  • 5-6 моркови
  • 2-3 компири
  • 1-2 лажици брашно
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1 лажица рамна мелен црвен пипер
  • 1/2 лажичка мелен бибер
  • магдонос, сол, буковец и други зачини по вкус по вкус

Подготовка

Подготовка
1. Најпрво ги вариме батаците, јас во експрес лонец, најбрзо ми е. Го двоиме месото од коските и кожата и го цепкаме на ситни парченца.
2. Компирите ги лупиме и ги сечкаме на ситни коцки. Кромидот и морковот ги сечкаме во сечко. Ги ставаме на масло да се пропржат, при крајот на пржењето го додаваме брашното и црвениот пипер.
3. Кратко се запржува сето ова заедно, па се налева вода и ги ставаме и компирите. Кога ќе се сварат компирите, при крајот на варењето го ставаме месото и зачините.
4. Вриеме на тивко додека да се соединат сите состојки.

Забелешка
Ако сакате да ви е погуста кашата или пак сте ставиле повеќе вода, ставете и 2-3 лажици ориз да се сварат и така е вкусна.
Пријатен апетит!