Испечати

Лангиди

Лангиди

Состојки

  • 500гр. брашно
  • 250мл. вода
  • 1/2 филџан(од 130мл) масло
  • 10гр. сода бикарбона
  • 2 рамни лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1/4 коцка свеж квасец( не е задолжително)

Подготовка

Во длабок сад ставете ги брашното, маслото, содата, солта, шеќерот и квасецот.
Постепено додавајте топла вода и замесете тесто.

Од замесеното тесто расукајте кора околу 0,5 цм.
Кората исечете ја на правоаголници(големина по желба).
Секое парче тесто на едната страна засечете го на неколку места и оставете да отстојат 20 минути.

Пржете ги во поголема количина загреано масло.

Послужете ги по желба(сирење, јогурт, мармалад, шеќер....)