Лангиди
Состојки
- 500гр. брашно
- 250мл. вода
- 1/2 филџан(од 130мл) масло
- 10гр. сода бикарбона
- 2 рамни лажички сол
- 1 лажичка шеќер
- 1/4 коцка свеж квасец( не е задолжително)
Подготовка
Во длабок сад ставете ги брашното, маслото, содата, солта, шеќерот и квасецот.
Постепено додавајте топла вода и замесете тесто.
Од замесеното тесто расукајте кора околу 0,5 цм.
Кората исечете ја на правоаголници(големина по желба).
Секое парче тесто на едната страна засечете го на неколку места и оставете да отстојат 20 минути.
Пржете ги во поголема количина загреано масло.
Послужете ги по желба(сирење, јогурт, мармалад, шеќер....)