Испечати

Погача Круна со пилешко месо и кашкавал

Погача Круна со пилешко месо и кашкавал

Состојки

  • 700 гр брашно
  • 250 мл млеко
  • 1 пакетче (10гр) сув квасец
  • 3 јајца
  • 100 мл масло
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • по потреба сусам
  • Фил
  • 250 гр кашкавал
  • 2 поголеми домати
  • 300 гр варена кокошка
  • 4 главици кромид

Подготовка

1. Квасецот го раствараме во млако млеко (50 мл) и ги додаваме шеќерот и солта. Активираниот квасец го додаваме во брашното, како и останатото млеко, јајцата и маслото. Го месиме тестото и го ставаме во топло место за да стаса.
2. Кромидот ситно го сецкаме и го пржиме. Варената кокошка ситно ја сецкаме, како и доматите. Кашкавалот го рендаме.
3. Од стасаното тесто со помош на сукалка правиме голем круг дебел 1 см. Во центарот на тестото цртаме со нож помал круг, потоа го засекуваме на еднакви 8 дела. Покрајот на тестото го редиме филот - испржен кромид + кокошка+сол+домати+кашкавал. И сега го покриваме филот со 8 триаголници од центарот кон краевите.
4. Погачата ја наросуваме со сусам и ја печеме на 180 степени околу 20-30 минути додека не се зарумени.