Испечати

Руска супа со топчиња од мелено месо

Руска супа со топчиња од мелено месо

Состојки

  • 3 л вода
  • 400 гр мелено телешко месо
  • 2 главици кромид
  • 2 моркови
  • 1 црвена пиперка
  • 3 кромпири
  • по потреба масло
  • половина китка магдонос
  • 1 јајце
  • по потреба сол и црн пипер

Подготовка

1. Кромидот ситно се сецка и се пржи со масло.
2. Во длабок сад се ставаат месото, една третината од пржениот кромид, јајцето, ситно исецканиот магдонос, солта и пиперот. Сето тоа убаво се промешува.
3. Со влажни раце се формираат од месото мали топчиња.
4. Морковите и пиперките ситно се сецкаат и се додаваат кај кромидот и сето тоа се пржи до готовност.
5. Водата се загрева на тивок оган, внимателно се додаваат месните топчиња и се вари околу 7 минути.
6. Ситно исецканите кромпири и пржените зеленчуци ги додаваме во супата и ги посолуваме, па се вари уште 20тина минути.

На здравје! Вкусна и корисна супа :)