Испечати

Видео рецепт: Крофни со цимет

Видео рецепт: Крофни со цимет

Состојки

  • За КРОФНИТЕ ќе ви треба (шолја од 240 мл):
  • 4 + 1/2 шолји брашно
  • 120 гр. брашно за расукување
  • 1/2 шолја шеќер
  • 21 гр. сув квасец (3 пакетчиња)
  • прстофат сол
  • 3/4 од шолја млако млеко
  • 220 гр. растопен путер
  • 3 јајца
  • За НАРОСУВАЊЕ ќе ви треба:
  • шеќер во прав
  • малку цимет
  • чоколаден прелив

Фичо ќе направи многу успешен рецепт на американски крофни, наросени со шеќер во прави многу цимет.

Подготовка

Чекор 1: Во голем сад ставете ги сувите состојки, направете длабнатина во средината и додадете ги млекото, растопениот путер и изматените јајца. Месете додека не добиете меко тесто. На набрашнета површина размесете го тестото. Оставете го во сад да стасува на собна температура додека волуменот двојно не се зголеми.

Чекор 2: Расукајте го тестото со дебелина од 1 см. Со две различни чаши сечете ги формите. Со поголемата чаша направете круг, а со помалата чаша направете круг во кругот за да добиете форма на прстен, американски облик на крофни. Исечените крофни оставете ги да се одморат.

Чекор 3: Крофните пржете ги во длабоко масло на средна температура, по 2 минути од секоја страна. Испржете ги и топчињата кои сте ги извадиле од средината.

Чекор 4: Во сад измешајте шеќер во прав со цимет и наросете ги крофните.

Чекор 5: Сервирајте и прелијте со чоколаден прелив, по желба!

СОВЕТ: При пржењето, не ја вклучувајте ринглата на најјако, туку на средна температура. Така, крофните ќе може добро да се испржат и во внатрешноста, а ќе имаат убава боја.