Испечати

Кисела мешана салата без конзерванси

Кисела мешана салата без конзерванси

Состојки

  • 1 кг чушки црвени ајварски по можност
  • 1 кг моркови
  • 1 кг краставички
  • 5 кг зелка
  • 1китка магдонос
  • 1 паковка бибер во зрно
  • 500 гр шеќер
  • 300гр сол
  • 700 мл зејтин
  • 1 литар оцет
  • 1 китка карфиол по желба

Подготовка

Салатава ми е традиција која ја правам и не ја дочекува пролетта.
Зеленчукот се мие и се сецка на тркалца.
Магдоносот се мие и се сецка на појадро.
Се се промешува во еден голем сад и се попрскува со сол и шеќер.
Се додава биберот во зрно.
Се промешува добро и се остава 24 часа.
После 24 часа се цеди сокот кој го пуштил зеленчукот и во него се додава оцетот и маслото.
Течноста се става на оган да зоврие, а откако е убаво зовриено, се полева салатата и пак се остава 24 часа.
Потоа се собира во миени суви тегли и се затвара добро.
Складирајте во подрум,па уживајте во прекраснава салата.
На здравје

Забелешка

Ова е оргиналниот рецепт. Јас скратив на оцетот затоа што ми е многу кисело.