Чоколадни колачиња
Состојки
- 200 гр црно чоколадо
- 50 гр путер
- 2 јајца
- 80 гр кафен шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1/2 кафена лажичка пециво
- 190 гр брашно
- малку сол
- шеќер во прав
Подготовка
Се растопуват путерот и чоколадото и се мешат да се изедначи смесата. Се матат јајцата (како за кајгана) со шеќерот, ванилата, пецивото, солта и се додава смесата со чоколадо. На крај се додава и брашното. Се меша додека не се добие хомогена смеса која нормално е да биде потечна и се остава 2 часа во фрижидер. Откако ќе се стегне се прават топчиња, се валат убаво во шеќер во прав и се редат на хартија за печење. Се печат на 180 степени 11 минути. НЕ СМЕАТ ДА СЕ ПЕЧАТ ПОВЕКЕ ОД 12 МИНУТИ!