Испечати

Паста фажол

Паста фажол

Состојки

  • 700 гр. варен шарен грав
  • 150 гр. димена сланина
  • 120 гр. кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 4 лажици масло
  • 1,3 - 1,5 л. вода
  • 1 лажица сув зеленчук
  • 150 гр. кратки макарони
  • 2 лажици мешавина од Фант за фаширани шницли
  • 4-5 лажици пире од домати
  • на вкус ловоров лист, магдонос, целеров лист, бибер

Подготовка

Подготовка
1. За да е вкусен овој грав со тестенини, основно е тоа што треба да е шарен грав, на белиот грав местото не му е овде.
2. Сварете го гравот на вообичаен начин. Исцедете го.
3. Сварете ги ал - денте кратките макарони, залијте со ладна вода за да не се залепат, иседете ги.
4. На врел зејтин пропржете го насецканиот кромид заедно со исечканата сланина. Додадете го низ преса стиснат лукот. Залијте со малку вода, додадете ја вегетата, ловорот, целеровиот лист и нека се динста уште околу 10 мин.
5. Додадете ја преостанатата вода во која сте раствориле од Фант мешавината, гравот, пире од патлиџанот и сварените макарони.
6. Откако ќе зоврие варете уште некоја минута.
Нека ви е слатко.