Кифлички со млеко и јогурт
Состојки
- 1 квасец
- 250мл млеко
- 250мл јогурт
- 1кг брашно (по потреба)
- 2 филџани масло
- 2 лажици шеќер
- 2 лажици сол (по потреба)
- 1 јајце
- 1 замрзнат маргарин
Подготовка
Превкусни кифлички за секоја пригода.
1. Квасецот се топи во млекото и јогуртот, се додава маслото и потоа се меси тесто и се дели на два дела.
2. Од секој дел се прават 8 мали топчиња од кои се прават мали губчиња и се редат едно над друго а помеѓу нив се става од замрзнат рендан маргарин.
3. Се сучи една голема и се сечи на 32 дела (за помали кифлиња толку, а за поголеми кифлиња на помалку дела).
4. Се виткаат кифличките и се оставаат 2 часа во фрижидер.
5. Пред печење се мачкаат со јајце.
6. Одозгора се реди и сусам, сол, ким .. се по желба.
Се печат во загреана рерна на 200 степени.