Испечати

Цимет палачинки со прелив од јаболка и мед

Цимет палачинки со прелив од јаболка и мед

Состојки

  • за палачинки
  • 1 јајце
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажиче цимет
  • 3 лажици стопен путер
  • 1 шола млеко
  • малку сол
  • 1 и пол шола брашно
  • за прелив
  • 2 јаболка
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • 1 лажиче цимет
  • 2 лажици путер
  • 3 лажици мед

Подготовка

Многу сочни, меки, ароматични палачинки кои многу брзо се приготвуваат и се одлични за појадок.

Прво се спрема преливот.
Се лупат јаболката и се сечкаат на ситни коцки, се ставаат во сад на оган заедно со путерот, кафеавиот шеќер, медот да вријат 3-6 мин додека не омекнат малку јаболката.
Јајцето се мати со млекото, шеќерот, солта, циметот, стопениот и изладен путер и на крај се додава брашното и пецивото и се меша со маталка додека не се добие хомогена смеса. На тавче за палачинки се прават палачинките. 4-5 палачинки се ставаат една врз друга и врз нив се става од преливот од јаболка. Одозгора се украсува со ореви.