Десерт со оризов гриз
Состојки
- 1 чаша оризов гриз
- 1 чаша млеко
- 2 чаши вода
- 2-3 големи лажици шеќер
- 2 ванилин шеќер
- 50 гр. бело чоколадо
- 3 големи лажици мармалад од кајсии
- по желба фстаци
Подготовка
Во еден сад се става оризовиот гриз и се додава 1 чаша топла вода. Се промешува и се остава 10-15 минути. За тоа време се загрева млекото и останатата вода се додава шеќерот и ванилата, потоа се додава и оризовиот гриз и се вари до добивање на густ пудинг. Ако има потреба се додава дополнително вода или млеко. Пред крајот се додава чоколадото и се меша додека се растопи.
Потоа пудингот се распределува во чаши, чашите се полнат 2/3, потоа се додава мармаладот од кајсии (ако мармаладот е многу густ може да се раствори со малку вода), потоа се дополнува чашата со пудинг и најгоре се декорира по ваша желба.