Испечати

Десерт со оризов гриз

Десерт со оризов гриз

Состојки

  • 1 чаша оризов гриз
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши вода
  • 2-3 големи лажици шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 50 гр. бело чоколадо
  • 3 големи лажици мармалад од кајсии
  • по желба фстаци

Подготовка

Во еден сад се става оризовиот гриз и се додава 1 чаша топла вода. Се промешува и се остава 10-15 минути. За тоа време се загрева млекото и останатата вода се додава шеќерот и ванилата, потоа се додава и оризовиот гриз и се вари до добивање на густ пудинг. Ако има потреба се додава дополнително вода или млеко. Пред крајот се додава чоколадото и се меша додека се растопи.
Потоа пудингот се распределува во чаши, чашите се полнат 2/3, потоа се додава мармаладот од кајсии (ако мармаладот е многу густ може да се раствори со малку вода), потоа се дополнува чашата со пудинг и најгоре се декорира по ваша желба.