Испечати

Торта - Од се Срце

Торта - Од се Срце

Состојки

  • Пандишпан.
  • 4 лажици шеќер
  • 4 јајца
  • 4 лажици брашно
  • 0.5 пакетче пециво
  • Фил
  • 0.5 л млеко
  • 80 гр густин
  • 150 гр шеќер
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 100 гр путер
  • 2 банани

Подготовка

1. Фил. Млекото се вари, а во чинија се раствара со малку вода густинот. Откако млекото ќе зоврие се додава густинот и непрекинато се меша додека не се добие густа смеса. Потоа се додава ванилин-шеќер и шеќер и се меша за да се раствори. Филот треба да се излади.
2. Пандишпан. Јајцата се матат со миксер заедно со шеќерот . Потоа полека се додава брашното и пецивото и полека се мати за да смесата се соедини.
Тестото се става во плех обложен со пекарска хартија и се пече во загреана рерна 15 минути на 200 степени. Пандишпанот се лади 20-тина минути.
3. Путерот кој се растопи на собна температура се сецка на коцки и се микса заедно со филот.
Бананите се сецкаат на кругови.
4. Изладениот пандишпан се сече на 2 еднакви дела во форма на срце. И се филува - Пандишпан + фил + банани + Пандишпан + банани + фил. Тортата се украсува по желба и треба да се излади.