Испечати

Царска салата (зимница)

Царска салата (зимница)

Состојки

  • 3кг жолти гамби или краставички
  • 2кг карфиол
  • 1кг морков
  • 1китка магдонос
  • 10 листови ловор
  • 400гр шеќер
  • 100гр сол
  • 500мл алкохолен оцет
  • 1 винобран
  • 1 конзерванс
  • 10зрна црн бибер
  • 2л вода

Подготовка

За оваа салата во оригиналниот рецепт стои дека се прави со гамби, но краставичките кај нас повеќе се бараат и така рецептот може да се прилагоди по вкус на домашните. Може и да се комбинира половина гамби половина краставички.
Зеленчукот се мие и се цеди. Краставичките се лупат и се сечат на тркалца малку подебели. Карфиолот се покиснува во вода и да одстои еден час, а потоа внимателно се двои на парчиња и се мие темелно. Морковот се чисти и се сече на потенки тркалца. Целиот зеленчук се става во подлабок лонец.
Солилото да зоврие и се попарува салатата. Од како ќе подолади се додава сецканиот магдонос, ловор и бибер и конзервансот и винобранот. Да одстои 24 часа и се собира во чисти и суви тегли.
Употребата на конзерванс и винобран и мене ми смета, ама не сум пробала да ја направам салатата без нив, а солилото е баш по наш вкус и не можеме без оваа салата.