Испечати

Печени пица панцероти

Печени пица панцероти

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг брашно
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица сол
  • 250 мл јогурт
  • 250 мл млака вода
  • 2 шољи масло
  • 1 жолчка
  • 20 гр сув квасец
  • За фил
  • 100 гр шунка или салама
  • 100 гр кашкавал или сирење
  • 3 лажици ајвар или кечап
  • неколку свежи печурки шампињони
  • За премачкување
  • 1 јајце

Подготовка

Многу меки и вкусни, обично ги правам за вечера или доручек, по рецепт на мојата мајка, на која подготовката на тесто и е врвна кулинарска вештина, просто велемајстор за тесто.

Подготовка
1.Се замесува тестото со млака вода и се остава да стаса.
2. Состојките за фил се рендаат, сечкаат и се соединуваат.
3. Се размесува, се расукува со дебелина од 5-8 мм, се вадат кругови со модла или чаша. На секој круг се става од филот, по една лажичка, се преклопува и се стиска полукругот со вилушка, за да се спои тестото.
4. Секоја панцерота се премачкува со јајце и се посипува со сусам. Се вклучува рерната на 200 степени со вентилатор и додека да се загрее стасуваат. Се печат околу 15 минути или додека да поцрвенат.
Забелешка
Панцеротиве ни беа пикантни зошто ги направив со лут ајвар, а вие правете си го филот по желба.