Испечати

Куглоф со белки

Куглоф со белки

Состојки

  • 8 белки од средни по големина јајца
  • 250 грама шеќер
  • 1 лажица пченкарно брашно
  • 160 грама бело брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • 100 грама растопен путер
  • 100 грама суво грозје

Подготовка

Ако скоро сте правеле торта, мајонез или крем со жолчки, а и вам како и мене ви е здосадено при секој вишок на белки секогаш да правите целувки(пуслици), овој рецепт е за вас.
Брз, евтин и неверојатно мек и вкусен колач, а изгледа како доста да сте се потрудиле. Најважно (барем за мене) нема никаков вкус или мирис на белки и покрај големата количина.

Белките ги матиме постепено додавајќи го шеќерот со ванилиниот шеќер додека да добиеме кремаста текстура.
Белото брашно, пченкарното брашно и прашокот за пециво ги комбинираме и ги додаваме во смесата со белки мешајќи внимателно со шпатула.
Растопениот оладен путер го додаваме на крај, мешаме и додаваме суво грозје и кората од лимон.
Печеме во задолжително намастен калап во форма на куглоф на 180 степени.
Проверуваме дали е испечено со чепкалка, одприлика за 30мин треба да е испечен.
Одозгора наросуваме со шеќер во прав и сервираме.
Добар апетит!