Испечати

Маринирани пилешки гради со сладок компир

Маринирани пилешки гради со сладок компир

Состојки

  • За основа
  • 800 гр. пилешки гради
  • За маринада
  • 1 главица кромид
  • 4 чешниња лук
  • 1 домат
  • 1/2 китка магдонос
  • За прилогот
  • 2 големи слатки компира
  • 1 лажичка цимет

Подготовка

1. Во блендер се ставаат сите состојки од маринадата освен маслиновото масло и рузмаринот. Состојките се блендираат колку да се соединат состојките, значи да не се добие компактна кашеста смеса.
2. Тавата се попрскува малку со маслиново масло, се редат пилешките гради. Одозгора се полеваат со маринадата (месото треба добро да се покрие), па се наросува рузмарин. Се пече во рерна околу 40 мин. на 200-220⁰С.
3. Компирите се лупат и се сечат на долгнавести парчиња. Се ставаат во сад, па се додава маслото, циметот и сол. Убаво треба да се протријат со рака. Компирите се редат на тава врз хартија за печење. Треба да се внимава при печењето, бидејќи брзо ќе бидат готови.

Пријатен ручек!!!!!