Испечати

Штрудла со тиква и јаболка

Штрудла со тиква и јаболка

Состојки

  • за тесто
  • 300мл млака вода
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • малку сол
  • за фил од тиква
  • 500гр рендана тиква
  • 4-5 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 1 лажица лебни трошки
  • за фил од јаболка
  • 6-7 средни јаболка
  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажици лебни трошки
  • малку цимет
  • 100гр сецкани ореви
  • плус
  • 3-4 лажици лебни трошки
  • 150гр путер

Подготовка

Миризлива,мека,сочна штрудла со јаболка и тиква. Многу лесно се прави и не одзема многу време.
Се меси мазно средно меко тесто се дели на два дела, се намрсува и се остава да стои околу 30мин. Се рендаат јаболката се цедат убаво, се додава цимет, шеќер презла и ореви. Откако ќе отстои тестото на чаршав се развлекува кора, но не премногу слаба (60Х60) се наросува презла насекаде врз неа, па од филот се распоредува, се прска со стопен путер и со помош на чаршавот се витка во вид на ролат. Се напрскува и одзгора со стопен путер се става во намрсено тавче и се печи на 200 степени околу 30мин. Откако ќе се испечи се премачкува со путер.
На истиот начин се прави и штрудлата со тиква.
Откако убаво ќе се излади се наросува со шеќер во прав