Испечати

Тиквени мaфини

Тиквени мaфини

Состојки

  • за муфините
  • 1/2 чаша брашно
  • 3 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 1 пециво
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1, 1/2 чаша пире од тиква
  • 1 јајце
  • 100 мл. млеко
  • 100 гр. суво грозје
  • Прелив од тиква
  • 3 лажици пире од тиква
  • 3 лажици мед
  • 3 лажици павлака
  • Прелив од боровинки
  • 200 гр. боровинки
  • 200 гр. шеќер
  • 2 лажици вода
  • 1 лажичка сок од лимон

Подготовка

Припрема
- Во просејаното брашно додадете го шеќерот, ванилата, циметот, пецивото, сувото грозје и измешајте.
- Со миксер изматете го јајцето, додадете го млекото, пирето од тиквата и сувото грозје.
- Додадете го брашното во добиената смеса од јајцето и млекото. Измешајте.
- Премачкајте ги калапите за мафини со малку масло,побрашнете - а ако се силиконски калапите - тогаш ништо не треба. Ставајте во секој калап од добиената смеса полнејки ги 2/3.
- Ставете да се печат 15-20 мин. во претходно загреана рерна на 180-200 степени. Печени оставете да оладата, потоа извадете ги од калапите.
Можете да ги прелевате со преливи, јас овде ви пишувам два прелива, па кој ви се бендсиа со тој работете, макар да јас веке почнав само да ги прелевам со мед, посипувам со ореви.
Преливи
1. Ставете во сад павлаката, пирето од тиквата и медот, убаво измиксајте, прелијте ги муфините.
2. Сварете густ сос од боровинките со шеќерот и водата, додадете лимоновиот сок.
3. Топло ви го препорачувам и наједноставниот прелив - мед и ореви.
Чашата е од 250 мл.
Од овие состојки не излегуваат многу мафини, затоа ако спремате за повеќе лица дупло ставајте од состојките.