Испечати

Фањци (Фурки)

Фањци (Фурки)

Состојки

  • 2 јајца
  • 1 лажиче пециво
  • 100гр растопен путер или маргарин
  • 1 ванила
  • 1 кора од лимон
  • 80гр шеќер
  • 450гр брашно
  • млеко по потреба
  • шеќер во прав

Подготовка

Едноставен, брз појадок.
Посипани со шеќер во прав и топол чај-уживанција

Сите состојки се ставаат во вангличка, убаво се промешуваат и се додава млеко по потреба колку да се замеси убаво тесто, кое не лепи на раката.
Се остава 5 минути да одмори, а потоа се сучи кора.
Со помош на алатка се сечат правоаголници и во средината им се прави по еден рез.
Дел од тестото, едната страна се протнува низ засекот.
Се редат на послужавник и се пржат на загреано масло од двете страни.
Се редат на хартиени салфети, и се сервираат посипани со шеќер во прав.