Испечати

Капкејк со тиква

Капкејк со тиква

Состојки

  • 200 гр брашно
  • 1 мала лажичка пециво
  • 1 мала лажичка сода
  • 2 јајца
  • 80 гр шеќер
  • 120 гр кафеав шеќер
  • 60 мл. млеко
  • 60 мл. маслиново масло
  • 230 г. пире од тиква
  • 1/2 мало лажиче цимет
  • прстофат мелено мускатно оревче и каранфилче
  • по желба чоколадо или јаткасти плодови
  • Крем
  • 175 гр крем сирење
  • 50 гр путер
  • 3 големи лажици шеќер во прав

Подготовка

Јајцата се матат со белиот шеќер додека да си ја променат бојата (да станат посветли). Потоа се додава кафеавиот шеќер. На смесата со јајцата се додаваат млекото и маслото се промешува и му се додава брашното, циметот, мускатното оревче, каранфилчето, содата и пецивото. Исто така кон смесата се додава и пирето од тиква (пирето може да биде од варена или печена тиква, јас ги комбинирав половина со половина).
Смесата се соединува и на крајот се додава по желба чоколадо или јаткасти плодови, јас му ставив една шепа ситно сечкани ореви.
Смесата се разделува во калапчиња кои што се полнат 2/3, се печи на 180 степени за 20-25 минути
За кремот, крем сирењето и путерот треба да бидат на собна температура и заедно со шеќерот се матат за кратко додека се соединат.
Капкејковите се филуваат откако ќе изладат целосно.
Декорацијата на капкејковите е по ваш избор.
Од смесата се добиваат 12-15 капкејка.