Испечати

Есенска тава

Есенска тава

Состојки

  • 500гр димено свинско од плешка или димени ребра
  • 1 модар патлиџан
  • 1 тиквичка
  • 3 црвени домати
  • 500гр свежи шампињони
  • 1 страк праз
  • 2 пиперки
  • 200мл црно вино
  • 1/2 китка магдонос
  • 3-4 моркови

Подготовка

Месото се сече на парчиња и се пропржува. Се вади од тавата и во истата тава се пржи празот, морковот, пиперката и печурките. Се пропржуваат и се вадат во плех. Модриот патлиџан се лупи, се сече на коцки и се обарува во солена вода. Се плакне и се цеди па се додава кон плехот. Сите состојки убаво се мешаат. Се додава и црвениот домат и магдоносот, тиквичката исечена на коцки и се зачинува по вкус. Јас обавезно додавам зачин, сол и буковец. Целата тава се залива со виното и одозгора се реди со црвени домати. Се покрива со капак или фолија и се става на печење. Се пече околу 1 час на 200 степени.
Тавата е многу вкусна и топла и ладна.