Ќунефе - Турски десерт со кадаиф
Состојки
- 200-250 гр. пресен кадаиф
- 40-50 гр. путер
- 70 гр. моцарела
- 20-30 гр. фстаци
- Шербет
- 1/3 чаша (од 200мл) шеќер
- 1/3 чаша вода
- малку сок од лимон
Подготовка
Прекрасен турски деликатес.
За подготовка на овој рецепт во Турција се користат специјални чинии, но и обични метални чинии вршат работа.
За овој рецепт е потебен пресен кадаиф (турски, грчки).
Кадаифот се кини на мали парчиња, путерот се растопува и се додава на кадаифот.
Половината од кадаифот се става во метална чинија или тавче и се притиска. Над кадаифот се додава моцарелата или ако имате пресно несолено сирење кое што се растопува може да го искористите. Над сирењето се додава другата половина од кадаифот и пак се притиска
Така подготвеното ќунефе се пржи на многу тивок оган од едната страна додека да добие златна боја, потоа се врти од другата страна. За пржењето потребно е некаде половина час.
За шербетот се смесуваат состојките и се вари за кратко.
Млакиот шебет се додава на жешкото ќунефе и се остава за малку на оган потоа се тргнува од оган и се додаваат ситно сечканите фстаци.
Од овие состојки се добива едно ќунефе.